LASAGNE Z KAPUSTĄ I MIESEM

Składniki:

 

250 g .płatów lasagne

sol

3 łyżki masła

 łyżki mąki

1/2 litra mleka

pieprz czarny mielony

3 pomidory

 2 cebule

2 ząbki czosnku

300 g. białej kapusty

3 łyżki oliwy z oliwek

250 g. mieszanego mięsa mielonego

 przyprawa do mięsa mielonego

50 g. startego parmezanu

natka pietruszki do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Lasagne ugotować w osolonej wodzie na półtwardo . Wyjąć, rozłożyć, wysuszyć. Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Wlać mleko, wymieszać, zagotować. Sos doprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać, grubo pokroić. Cebule i czosnek posiekać. Kapustę poszatkować. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać mięso doprawione  przyprawą do mięsa mielonego smażyć, aż utraci różowy kolor. Dodać pomidory i kapustę, dusić około8 minut. Farsz doprawić solą. Piekarnik rozgrzać do 180C. W formie do zapiekanek układać na zmianę lasagne i farsz, polewać sosem. Wierzch posypać serem. Piec około 45 minut, ażna wierzchu utworzy się chrupiąca skorka. Ozdobić natką.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *