Składniki:
250 g .płatów lasagne
sol
3 łyżki masła
łyżki mąki
1/2 litra mleka
pieprz czarny mielony
3 pomidory
2 cebule
2 ząbki czosnku
300 g. białej kapusty
3 łyżki oliwy z oliwek
250 g. mieszanego mięsa mielonego
przyprawa do mięsa mielonego
50 g. startego parmezanu
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Lasagne ugotować w osolonej wodzie na półtwardo . Wyjąć, rozłożyć, wysuszyć. Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Wlać mleko, wymieszać, zagotować. Sos doprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać, grubo pokroić. Cebule i czosnek posiekać. Kapustę poszatkować. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać mięso doprawione przyprawą do mięsa mielonego smażyć, aż utraci różowy kolor. Dodać pomidory i kapustę, dusić około8 minut. Farsz doprawić solą. Piekarnik rozgrzać do 180C. W formie do zapiekanek układać na zmianę lasagne i farsz, polewać sosem. Wierzch posypać serem. Piec około 45 minut, ażna wierzchu utworzy się chrupiąca skorka. Ozdobić natką.