Składniki:
75 dag. papryki
50 dag. cebuli
50 dag. pomidorów
25 dag parówek
25 dag. kiełbasy
2 łyżki oleju lub łyżka smalcu,
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
ostra sproszkowana papryka
sól
Wykonanie:
Z umytej papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki pokroić w paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Z parówek zdjąć osłonki. Cebulę parówki i kiełbasę pokroić w talarki. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw cebulę, następnie kiełbasę i parówki, potem paprykę. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 minut. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i sproszkowaną papryką. Gotową potrawę posypać natką pietruszki. Podawać na gorąco z ryżem, drobnymi kluseczkami lub pieczywem.