LECZO

Składniki:

2 żółte papryki
3 czerwone papryki
2 zielone papryki
3 duże cebule
1/2 kilograma mięsistych pomidorów
30 dag cukinii
3-5 łyżek oleju
1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki w proszku

przyrządzanie:

Cebulę oczyścić, pokroić na grube półplasterki. Zeszklić w dużym rondlu na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w  paski paprykę. Dusić na małym ogniu często mieszając przez około 5 minut. Pomidory sparzyć wrzącą wodą a następnie obrać ze skórki. Pokroić niezbyt drobno i dodać do duszących się warzyw. Wrzucić tez pokrojoną w kostkę cukinię. Dokładnie wymieszać, wsypać ostrą słodka paprykę oraz doprawić solą.
Dusić przez około 5 minut bez przykrycia do chwili aż pomidory się rozpadną, a papryka pozostanie nadal jędrna.
Jeżeli ktoś chce dodać kiełbaskę i boczek to prostu dodajemy wcześniej usmażone na patelni .

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *