Składniki:
8 dag. mąki
4 dag .mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12 dag. cukru
2 łyżki stopionego masła
Krem:
75 dag. czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
1 szklanka białego wina
7 dag. cukru
3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5 dag. prażonych posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Ciasto:
Żółtka zmiksować z 2 łyżkami wody i cynamonem. Białka ubić z solą i cukrem, wymieszać z masą żółtkową ,mąka i orzechami. dodać stopniowo masło ,wymieszać. Ciasto wlać do natłuszczonej formy ,piec30-35 minut w temp. 190C. Ostudzić przekroić na 3 krążki.
Krem:
Jabłka obrać usunąć pestki miąższ pokroić w kostkę. Zalać winem i sokiem ugotować .Miękkie jabłka zmiksować do gorących dać żelatynę wymieszać schłodzić. 1/3 odłożyć. Krążek biszkoptu posmarować połową kremu. przykryć drugim
krążkiem i rozsmarować pozostały krem. Nałożyć 3 krążek .
Dekoracja:
Kremówkę ubić z cukrem posmarować wierzch i bok tortu. Brzeg posypać orzechami . Wierzch ozdobić odłożonym musem jabłkowym.