LENIWE KLUSKI

Składniki:

 

2 opakowania twarożku homogenizowanego

2 jajka

około szklanki mąki

masło

tarta bułka

sól

Wykonanie:

 

Twarożek przełożyć do miseczki,  wbić jajka, rozmieszać drewnianą łyżką  i dosypywać po trochu mąkę, stale

mieszając. Ciasto ma być trochę rzadsze niż na kluski kładzione. W dużym  garnku zagotować wodę, osolić i kłaść

małe kluseczki metalową łyżką, maczając ją każdorazowo we wrzątku.  Gdy wypłyną na powierzchnię, powinny

się pogotować jeszcze 1-2 minuty, ale na bardzo małym ogniu, by się nie rozpadły. Wyjmować ostrożnie dziurkowaną łyżką na durszlak. Gdy ciekną, od razu rozłożyć na talerze, polać stopionym masłem i posypać przyrumienioną tartą bułeczką.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *