Składniki:
2 opakowania twarożku homogenizowanego
2 jajka
około szklanki mąki
masło
tarta bułka
sól
Wykonanie:
Twarożek przełożyć do miseczki, wbić jajka, rozmieszać drewnianą łyżką i dosypywać po trochu mąkę, stale
mieszając. Ciasto ma być trochę rzadsze niż na kluski kładzione. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i kłaść
małe kluseczki metalową łyżką, maczając ją każdorazowo we wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, powinny
się pogotować jeszcze 1-2 minuty, ale na bardzo małym ogniu, by się nie rozpadły. Wyjmować ostrożnie dziurkowaną łyżką na durszlak. Gdy ciekną, od razu rozłożyć na talerze, polać stopionym masłem i posypać przyrumienioną tartą bułeczką.
(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)