Składniki:
Farsz:
80 dkg. mięsa mielonego
4 ząbki czosnku przeciśnięte
sól
pieprz do smaku
1 opakowanie makaronu Cannelloni 250 gr.
kawałek tartego żółtego sera
Wykonanie:
Mięso przygotowujemy jak na kotlety mielone Napełniamy mięsem surowe rurki Cannelloni. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu pomidorowego. Układamy faszerowane rurki, zalewamy ponownie sosem, na to znów rurki itd. Zalać cały makaron dokładnie sosem i posypać obficie tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku przez około 40 minut. przy temp.200° C.
Sos:
Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
700-800 ml. wody lub bulionu
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
1-2 łyżeczek cukru
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól
pieprz- do smaku
Wykonanie:
W garnku roztopić masło, wsypać mąkę, mieszać do zapienienia. Dodać bulion koncentrat pomidorowy, czosnek i pozostałe przyprawy ,mieszać na niewielkim ogniu, aż do zagotowania. Doprawić do smaku.