MAKARON JAJECZNY

Składniki:

40 dag mąki

4 jajka

sól

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić jajka, dodać 1-2 łyżki wody, szczyptę soli i dokładnie wymieszać widelcem, po czym co najmniej15 minut ciasto zagniatać, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Z lśniącego, gładkiego ciasta uformować kulę, owinąć ściereczką lub przykryć miską i zostawić na pół godziny, aby?odpoczęło?. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto podzielić na 2-3 części, każdą z nich cieniutko rozwałkować posypanym mąką wałkiem i zostawić na kilka minut. Gdy placki nieco przeschną(nie mogą zupełnie wyschnąć), lekkoposypać je mąką, zwinąć w rulon i pokroić ostrym nożem na cieniutkie nitki(do rosołu) lub na wstążki (do drugich dań). Można też placki pociąć na paski równej szerokości, ułożyć jeden na drugim i pokroić na podłużne, niezbyt szerokie kluski lub dowolnej wielkości kwadraty (czyli na łazanki).Makaron rozrzuca się na ściereczce posypanej mąką, przesusza, a następnie gotuje w lekko osolonym  wrzątku do momentu wypłynięcia.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *