MAKOWE CIASTO Z AJERKONIAKIEM

Składniki:

Ciasto:

1  szklanka cukru

1 szklanka mąki

1/2 szklanki sypkiego maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6 jajek

Krem kokosowy:

1 tabliczka białej czekolady

2 szklanki kremówki

3 opakowania śnieżki w proszku

20 dag. wiórków kokosowych

1/4 szklanki ajerkoniaku

cukier do smaku

 

Wykonanie:

 

 

 Przygotowuję ciasto:

Żółtka ucieram z cukrem, dodaję 4 łyżki wrzącej wody, mieszam. Mąkę łączę z makiem i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodaję do masy jajecznej. Na końcu dodaję ubite na sztywną pianę białka, delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do podłużnej formy, wyłożonej pergaminem. Piekę 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C. Ostudzone ciasto wyjmuję z foremki i przekrawam na trzy placki. Czekoladę rozpuszczam w rondelku, dodaję kremówkę, mieszam i chłodzę. Do zimnej dodaję cukier i śnieżki, ubijam na sztywno. Wlewam małymi porcjami ajerkoniak, wsypuję wiórki kokosowe,  mieszam. Placki ciasta przekładam kremem. Odstawiam do zastygnięcia. Ozdabiam.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *