Składniki:
Ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki sypkiego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
Krem kokosowy:
1 tabliczka białej czekolady
2 szklanki kremówki
3 opakowania śnieżki w proszku
20 dag. wiórków kokosowych
1/4 szklanki ajerkoniaku
cukier do smaku
Wykonanie:
Przygotowuję ciasto:
Żółtka ucieram z cukrem, dodaję 4 łyżki wrzącej wody, mieszam. Mąkę łączę z makiem i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodaję do masy jajecznej. Na końcu dodaję ubite na sztywną pianę białka, delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do podłużnej formy, wyłożonej pergaminem. Piekę 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C. Ostudzone ciasto wyjmuję z foremki i przekrawam na trzy placki. Czekoladę rozpuszczam w rondelku, dodaję kremówkę, mieszam i chłodzę. Do zimnej dodaję cukier i śnieżki, ubijam na sztywno. Wlewam małymi porcjami ajerkoniak, wsypuję wiórki kokosowe, mieszam. Placki ciasta przekładam kremem. Odstawiam do zastygnięcia. Ozdabiam.