MAŁOSOLNE OGÓRKI

Składniki:

1 kg. ogórków gruntowych

1 czubata łyżka soli

koperek

1/3 korzenia chrzanu

2 ząbki czosnku

5 liści wiśni

2 liście orzecha włoskiego

Wykonanie:

Ogórki umyj, odetnij ogonki. Ułóż w dużym słoiku. Dodaj obrany chrzan, opłukany koperek, obrany czosnek, umyte liście wiśni i orzecha. Do ciepłej, zagotowanej wody dodaj sól (czubata łyżka na każdy litr wody). Zalej ogórki. Słoik szczelnie zakręć.  Odstaw na dwa dni w ciemne miejsce. Jeśli odstawisz na 5 dni, będziesz miała ogórki kiszone. Proces kiszenia możesz opóźnić, trzymając ogórki w lodówce.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *