Składniki :
4 jajka
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
Dowolne owoce: jabłka,ananasy, brzoskwinie, śliwki
Kruszonka:
10 dag. masła
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
Wykonanie:
Wszystko razem połączyć na tak zwany żwirek i posypać wierzch owoców .
Wykonanie:
Jajka roztrzepać widelcem jak na omlet, dodać pozostałe składniki i wszystko razem zmiksować lub wyrobić ręcznie aby powpuszczać pęcherzyków to ciasto lepiej wyrośnie . Formę wysmarować tłuszczem a następnie posypać bułką tartą lub kaszą manną, przełożyć ciasto, na ciasto poukładać jabłka w plasterkach a następnie posypać kruszonką . Piec w piekarniku 40 minut w temperaturze 180C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.