Składniki:
Ciasto jasne:
4 jajka
1szklanka cukru
4 łyżki gorącej wody
1 szklanka mąki
4 łyżki oleju
aromat rumowy
2 dag masła
1łyżka tartej bułki
Ciasto ciemne:
składniki jak na ciasto jasne oraz 2 łyżki kakao.
2 blachy o wymiarach 32?35 na 12 cm.
Wykonanie:
Ciasto jasne i ciemne przygotować oddzielnie w następujący sposób:
żółtka utrzeć z cukrem gorącą wodą, pod koniec ucierania dodać aromat i olej oraz część mąki, resztę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia połączyć z ciastem razem z ubitą pianą. Ciasto wyłożyć tylko na dnie natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blachy. Podczas przygotowywania ciasta ciemnego należy odsypać z odmierzonej ilości mąki tyle, ile dodaje się kakao. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 25-30 minut, wystudzić bez wyjmowania z blach.
Masa do przełożenia:
0,75 litra mleka
1/2 szklanki cukru
budyń waniliowy
4 płaskie łyżki mąki pszennej
olejek cytrynowy
olejek rumowy
1kostka masła
2 żółtka
Wykonanie:
Proszek budyniowy wymieszać z mąką pszenną, połączyć z połową zimnego mleka. Resztę
mleka zagotować, dodać cukier i rozmieszaną w mleku mąkę, razem mieszając rozkleić.
Utrzeć masło z żółtkami, dodawać po łyżce papki mlecznej, ucierać. Dodać sok z cytryny, po kilka kropli aromatu rumowego i cytrynowego.
Polewa:
5 dag. masła,
25 dag. cukru
8 łyżek mleka
3 łyżki kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki polewy ogrzewać w naczyniu bez gotowania, aż powstanie gęsta, jednolita
masa.
Krajanie i składanie ciasta:
Upieczone i wystudzone ciasto pokrajać w pasy szerokości 2,5-3 cm. Smarować boki pasów ciasta przygotowaną masą, układać najlepiej na tacy jeden obok drugiego na przemian ciasto jasne i ciemne .Po złożeniu ciasta boki ciasta lekko przycisnąć, aby pasy dobrze przylegały do siebie. Wystudzoną, lecz jeszcze płynną polewą oblać powierzchnię ciasta, wstawić do stężenia na dolną półkę w lodowce. Schłodzone ciasto krajać w skośne pasy, zaczynając od odkrajania jednego z rogów prostokąta. Z drugiego rogu krajać w przeciwnym kierunku. W ten sposób powstaną kawałki zawierające ciasto jasne i ciemne. Całość po pokryciu polewą można posypać posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub bardzo drobno pokrajaną skórką pomarańczową.