METROWIEC

Składniki:

Ciasto jasne:

4 jajka

1szklanka cukru

4 łyżki gorącej wody

1 szklanka mąki

4 łyżki oleju

aromat rumowy

2 dag masła

1łyżka tartej bułki

 

Ciasto ciemne:

 

składniki jak na ciasto jasne oraz 2 łyżki kakao.

2 blachy o wymiarach 32?35 na 12 cm.

Wykonanie:

 

Ciasto jasne i ciemne przygotować oddzielnie w następujący sposób:

żółtka utrzeć z cukrem gorącą wodą, pod koniec ucierania dodać aromat i olej oraz część mąki, resztę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia połączyć z ciastem razem z ubitą pianą. Ciasto wyłożyć tylko na dnie natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blachy. Podczas przygotowywania ciasta ciemnego należy odsypać z odmierzonej ilości mąki tyle, ile dodaje się kakao. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 25-30 minut, wystudzić bez wyjmowania z blach.

Masa do przełożenia:

0,75  litra mleka

1/2 szklanki cukru

budyń waniliowy

4 płaskie łyżki mąki pszennej

olejek cytrynowy

olejek rumowy

1kostka masła

2 żółtka

Wykonanie:

 

Proszek budyniowy wymieszać z mąką pszenną,  połączyć z połową zimnego mleka. Resztę

mleka zagotować, dodać cukier i rozmieszaną w mleku mąkę, razem mieszając rozkleić.

Utrzeć masło z żółtkami, dodawać po łyżce papki mlecznej, ucierać. Dodać sok z cytryny, po kilka kropli aromatu rumowego i cytrynowego.

 

Polewa:

 

5 dag. masła,

25 dag. cukru

8 łyżek mleka

3 łyżki kakao

 

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki polewy ogrzewać w naczyniu bez gotowania, aż powstanie gęsta, jednolita

masa.

Krajanie i składanie ciasta:

Upieczone i wystudzone ciasto pokrajać w pasy szerokości 2,5-3 cm. Smarować boki pasów ciasta przygotowaną masą, układać najlepiej na tacy jeden obok drugiego na przemian ciasto jasne i ciemne .Po złożeniu ciasta boki ciasta lekko przycisnąć, aby pasy dobrze przylegały do siebie. Wystudzoną, lecz jeszcze płynną polewą oblać powierzchnię ciasta, wstawić do stężenia na dolną półkę w lodowce. Schłodzone ciasto krajać w skośne pasy, zaczynając od odkrajania jednego z rogów prostokąta. Z drugiego rogu krajać w przeciwnym kierunku. W ten sposób powstaną kawałki zawierające ciasto jasne i ciemne. Całość po pokryciu polewą można posypać posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub bardzo drobno pokrajaną skórką pomarańczową.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *