MIELONE PO BAŁKANSKU

Składniki:

50 dag. mieszanego mielonego mięsa (pół na pół wołowiny i wieprzowiny)

1/2 kajzerki albo 1 tost

1 jajko

1 cebula

5 ząbków czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka oregano

mielona papryka ostra

mielona papryka słodka

2-3 łyżki oleju

sól

pieprz

Wykonanie:

Mięso przełóż do miseczki. Kajzerkę namocz. Cebulę i czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj. Bułkę odciśnij, dodaj do mięsa. Do mięsa z bułką wbij jajko. Dołóż cebulę, czosnek i przyprawy do smaku. Wszystkie składniki wyrób ręką na jednolitą masę. Przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby mięso przeszło aromatem przypraw. Następnie szpilki do szaszłyków oblep mięsną masą. Uformuj wałeczki. Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane szaszłyki i smaż po około 5 minut z każdej strony. Jeśli chcesz szaszłyki upiec na grillu, posmaruj je dokładnie olejem przed położeniem na ruszcie. Gotowe szaszłyki podawaj Np. z sałatką z pomidorów.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *