Składniki:
50 dag. mieszanego mielonego mięsa (pół na pół wołowiny i wieprzowiny)
1/2 kajzerki albo 1 tost
1 jajko
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka oregano
mielona papryka ostra
mielona papryka słodka
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso przełóż do miseczki. Kajzerkę namocz. Cebulę i czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj. Bułkę odciśnij, dodaj do mięsa. Do mięsa z bułką wbij jajko. Dołóż cebulę, czosnek i przyprawy do smaku. Wszystkie składniki wyrób ręką na jednolitą masę. Przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby mięso przeszło aromatem przypraw. Następnie szpilki do szaszłyków oblep mięsną masą. Uformuj wałeczki. Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane szaszłyki i smaż po około 5 minut z każdej strony. Jeśli chcesz szaszłyki upiec na grillu, posmaruj je dokładnie olejem przed położeniem na ruszcie. Gotowe szaszłyki podawaj Np. z sałatką z pomidorów.