Składniki:
3 duże filety z piersi kurczaka (może być też schab)
1 kg. pieczarek
1duża cebula
30 dag. sera żółtego
masło do formy
olej do smażenia
sól
pieprz
vegeta
słodka papryka
przyprawa do kurczaka
kilka gałązek natki
Wykonanie:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone na plasterki pieczarki, podsmaż, przypraw do smaku. Dodaj starty na grubych oczkach ser i posiekaną natkę (jeśli ktoś lubi kolorowe dania, do farszu może dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę). Mięso pokrój na plastry, cienko rozbij (przez folię spożywczą). Posyp przyprawą do kurczaka. Formę do muffinek (lub foremki do babeczek) posmaruj masłem. Każdą wyłóż plastrem mięsa tak, by jego końce wystawały poza brzeg. Napełnij przygotowanym nadzienie. Przykryj końcami fileta, nadając ?babeczkom? lekko zaokrąglony kształt. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C. Piecz 30-40 minut. Pod koniec pieczenia, dla ładniejszego efektu, wierzch posyp słodką papryką. ?Muffinki? podawaj z pieczywem, frytkami, kluskami. Można je wcześniej przygotować, a później odgrzać, posypując serem.