MIĘSNE ?MUFFINY? Z PIECZARKAMI

Składniki:

 

3 duże filety z piersi kurczaka (może być też schab)

1 kg. pieczarek

1duża cebula

30 dag. sera żółtego

masło do formy

olej do smażenia

sól

pieprz

vegeta

słodka papryka

przyprawa do kurczaka

kilka gałązek natki

Wykonanie:

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone na plasterki pieczarki, podsmaż, przypraw do smaku. Dodaj starty na grubych oczkach ser i posiekaną natkę (jeśli ktoś lubi kolorowe dania, do farszu może dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę). Mięso pokrój na plastry, cienko rozbij (przez folię spożywczą). Posyp przyprawą do kurczaka. Formę do muffinek (lub foremki do babeczek) posmaruj masłem. Każdą wyłóż plastrem mięsa tak, by jego końce wystawały poza brzeg. Napełnij przygotowanym nadzienie. Przykryj końcami fileta, nadając ?babeczkom? lekko zaokrąglony kształt. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C. Piecz 30-40 minut. Pod koniec pieczenia, dla ładniejszego efektu, wierzch posyp słodką papryką. ?Muffinki? podawaj z pieczywem, frytkami, kluskami. Można je wcześniej przygotować, a później odgrzać, posypując serem.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *