Składniki:
2,5 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1szklanka śmietany
3/4 szklanki miodu
3 łyżeczki cynamonu
1czubata łyżeczka sody
5 łyżek oleju
10 dag śliwki suszone
powidła lub dżem wiśniowy
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Roztopiony, zimny miód wlać do jajek. Cały czas ucierając dodać śmietanę, przesianą mąkę, cynamon i sodę. Na końcu dodać olej i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Wylać ciasto do podłużnej blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C. Piecz około 50 minut. Upieczony i wystudzony piernik przekroić wzdłuż na pół i posmarować dżemem lub powidłami. Złożyć ciasto. Do dekoracji można użyć roztopionej czekolady i posypać orzeszkami.