MIODOWNIK

Składniki:

2,5 szklanki mąki

3 jajka

3/4 szklanki cukru

1szklanka śmietany

3/4 szklanki miodu

3 łyżeczki cynamonu

1czubata łyżeczka sody

5 łyżek oleju

10 dag śliwki suszone

powidła lub dżem wiśniowy

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Roztopiony, zimny miód wlać do jajek. Cały czas ucierając dodać śmietanę, przesianą mąkę, cynamon i sodę. Na końcu dodać olej i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Wylać ciasto do podłużnej blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C. Piecz około 50 minut. Upieczony i wystudzony piernik przekroić wzdłuż na pół i posmarować dżemem lub powidłami. Złożyć ciasto. Do dekoracji można użyć roztopionej czekolady i posypać orzeszkami.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.