Składniki:
25 ciemnej twardej czekolady deserowej
3 jajka
2-3 dag cukru
1 szklanka bitej śmietany
1 łyżka posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z połową cukru, aż staną się puszyste i wyraźnie zbieleją. Czekoladę połamać na nieduże kawałki, włożyć do miski ustawionej w garnku z wrzącą wodą. Mieszać, aż czekolada się roztopi, po czym zdjąć z ognia i wymieszać z ubitymi żółtkami. Z białek ubić na parze sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać resztę cukru. Połączyć pianę z masą czekoladową i dokładnie wymieszać z bitą śmietaną. Rozłożyć mus do pucharków, udekorować orzechami lub migdałami, wstawić na godzinę do lodówki.
(Odwiedzone 4 raz, 1 wizyt dziś)