Składniki:
2,5 kg dojrzałych pomidorów
0,5 kg cebuli,
2,5 dag cukru
1 łyżka soli
1 szklanka octu,
1 łyżeczka papryki
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
5 goździków
3 liście laurowe
Wykonanie:
Pomidory pokroić i gotować godzinę. Osobno poddusić pokrojoną cebulę z roztartym pomidorem. Pomidory i cebulę przetrzeć przez sito, połączyć, dodać cukier, sol, paprykę, czosnek utłuczony z przyprawami, liść laurowy i gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Cały czas mieszać (przypala się). Jeszcze
raz przetrzeć i przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu. Wspaniała musztarda do zimnych mięs i wędlin.
(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)