Składniki:
10 pomidorów
2 łyżki oleju lub 2 dag masła lub margaryny
3/4 szklanki ryżu
kilka suszonych grzybów lub 10 dag pieczarek
1cebula
sól
pieprz
2 łyżki natki pietruszki ,lub kopru
1 jajko
3/4 szklanki śmietany
1 łyżka mąki.
Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko. Suszone grzyby ugotować w szklance wody, osączyć z wywaru, drobno pokroić (jeżeli dajemy pieczarki, należy je drobno pokroić i podsmażyć razem z rozdrobnioną cebulą), włożyć do ryżu, dodać podsmażoną cebulę, jajko, sól, pieprz, natkę lub koper i wszystko wymieszać. Skroić wierzchy pomidorów, usunąć łyżeczką miąższ i wewnątrz je osolić oraz oprószyć pieprzem. Napełnić pomidory nadzieniem z ryżu, ułożyć w szerokim garnku z tłuszczem na dnie. Podlać wywarem z suszonych grzybów lub wodą z dodatkiem łyżki przyprawy do zup w płynie(około 3/4 szklanki). Miąższ z pomidorów przetrzeć przez sitko i dodać do śmietany wymieszanej z mąką. Po około 20 minutach duszenia zalać potrawę tym sosem, jeszcze 2-3 minuty gotować. Pomidory oblane sosem podawać obficie posypane zieleniną i z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.