Składniki:
1 kurczak( około 1,50 kg.)
2 wątróbki z kurczaka
1 mała czerstwa bułka
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka smalcu
1 cebula
1 jajko
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
wegeta
pieprz
sól
Wykonanie:
Oczyszczonego kurczaka osuszyć i posypać wegetą . Środek kurczaka tez natrzeć tą przyprawą. Przygotować nadzienie.
Farsz do kurczaka:
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć i zemleć w maszynce do mięsa razem z wątróbką i cebulą .Żółtko utrzeć z masłem dodać zmieloną poprzednio masę ,bułkę tartą i doprawić
solą i pieprzem dodać także ubitą pianę z białka i posiekaną pietruszkę. Kurczaka napełnić nadzieniem a otwór zeszyć .Ułożyć go grzbietem na brytfannie i polać stopionym tłuszczem.
Piec 1 godzinę w temp.200 stopni często polewając wytwarzającym się tłuszczem.