NAJLEPSZY PIERNIK

Składniki:

 

25 dag miodu

2 łyżki czarnej kawy.

4 żółtka utrzeć z 25 dag cukru

12 dag margaryny

1/2 kg. mąki

1 łyżeczka przyprawy do piernika

szczyptę amoniaku lub sody oczyszczonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

15 dag. posiekanych orzechów

 

Wykonanie:

Miód zagotować z jedną ósmą wody, wody, aby był ciemniejszy, dodać 2 łyżki czarnej kawy,4 żółtka utrzeć z 25 dag. cukru i 12 dag margaryny.

Do utartej masy wlać ostudzony miód, dodać łyżeczkę luksusowej przyprawy do pierników i szczyptę amoniaku lub sody oczyszczonej oraz mąkę wymieszaną z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać słodkiego mleka i 15 dag posiekanych orzechów. Na koniec dodać pianę ubitą z 3białek. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 50 minut. Placek po ostygnięciu przekroić i posmarować powidłami. Wierzch polać polewą i udekorować orzechami.

 

Składniki :

 

Polewa:

15 dag. cukru,

13 dag .margaryny

3 łyżki wody,

2 łyżki kakao

 

Wykonanie:

 

Wszystko włożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia często mieszając.

Gdy polewa przestygnie i zacznie gęstnieć, oblać nią wierzch placka.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *