Składniki:
25 dag miodu
2 łyżki czarnej kawy.
4 żółtka utrzeć z 25 dag cukru
12 dag margaryny
1/2 kg. mąki
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczyptę amoniaku lub sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag. posiekanych orzechów
Wykonanie:
Miód zagotować z jedną ósmą wody, wody, aby był ciemniejszy, dodać 2 łyżki czarnej kawy,4 żółtka utrzeć z 25 dag. cukru i 12 dag margaryny.
Do utartej masy wlać ostudzony miód, dodać łyżeczkę luksusowej przyprawy do pierników i szczyptę amoniaku lub sody oczyszczonej oraz mąkę wymieszaną z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać słodkiego mleka i 15 dag posiekanych orzechów. Na koniec dodać pianę ubitą z 3białek. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 50 minut. Placek po ostygnięciu przekroić i posmarować powidłami. Wierzch polać polewą i udekorować orzechami.
Składniki :
Polewa:
15 dag. cukru,
13 dag .margaryny
3 łyżki wody,
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Wszystko włożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia często mieszając.
Gdy polewa przestygnie i zacznie gęstnieć, oblać nią wierzch placka.