Składniki ;
Ciasto:
1szklanka mąki
2 jajka
2 żółtka
4/5 szklanki mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
Nadzienie:
2 0 dag .zmielonych orzechów włoskich
15 dag cukru pudru
1/3 szklanki kremówki
5 dag. rodzynek
50 ml. rumu
Sos:
tabliczka czekolady deserowej
1 łyżka kakao
1 żółtko
1/2 szklanki kremówki
1 łyżka mąki
1-2 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
50 ml. rumu
Wykonanie:
Zmiksować składniki ciasta i usmażyć z nich 10 małych, cienkich naleśników. Rodzynki namoczyć w rumie. Orzechy, cukier i śmietankę podgrzewać w rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać jeszcze odrobinę śmietanki. Wystudzone nadzienie wymieszać z rodzynkami i resztą rumu. Naleśniki posmarować farszem i zwinąć w rulony lub złożyć w chusteczkę. Czekoladę pokruszyć i roztopić razem z cukrem, mlekiem i kakao. Gotować na maleńkim ogniu. Śmietankę starannie połączyć z mąką, wlać do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować Zdjąć z ognia i podprawić żółtkiem rozmąconym z rumem. Tuż przed podaniem podsmażyć naleśniki na maśle, ułożyć na półmisku i polać je gorącym sosem. Tak pożywne słodkie danie najlepiej serwować od razu po zupie lub małym i lekkim daniu głównym.