NALEŚNIKI A LA GUNDEL

Składniki ;

Ciasto:

1szklanka mąki

 2 jajka

 2 żółtka

4/5 szklanki mleka

1 łyżka oleju

szczypta soli

Nadzienie:

 2 0 dag .zmielonych orzechów włoskich

15 dag cukru pudru

1/3 szklanki kremówki

5 dag. rodzynek

50 ml. rumu

 Sos:

tabliczka czekolady deserowej

1 łyżka kakao

1 żółtko

1/2 szklanki kremówki

1 łyżka mąki

1-2 łyżki mleka

1/2 szklanki cukru

50 ml. rumu

Wykonanie:

Zmiksować składniki ciasta i usmażyć z nich 10 małych, cienkich naleśników. Rodzynki namoczyć w rumie. Orzechy, cukier i śmietankę podgrzewać w rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać jeszcze odrobinę śmietanki. Wystudzone nadzienie wymieszać z rodzynkami  i resztą rumu. Naleśniki posmarować farszem i zwinąć w rulony lub złożyć w chusteczkę. Czekoladę pokruszyć i roztopić  razem z cukrem, mlekiem i kakao. Gotować na maleńkim  ogniu. Śmietankę  starannie połączyć z mąką,  wlać do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować Zdjąć z ognia i podprawić żółtkiem rozmąconym z rumem. Tuż przed podaniem podsmażyć naleśniki na maśle, ułożyć na półmisku i polać je gorącym sosem. Tak pożywne słodkie danie najlepiej serwować od  razu po zupie lub małym i lekkim daniu głównym.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *