Składniki:
150 ml mleka
150 ml. jasnego piwa
3 jajka
sól
1 por
30 dag .kapusty
30 dag. pieczarek
40 dag. mortadeli
5 łyżek oleju
250 ml .bulionu
15 dag. goudy
25 dag. śmietany
pieprz
1 cebula
1/2 pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Mleko wymieszać z piwem, jajkami i mąką. Ciasto posolić. Odstawić na 10 minut .Kapustę poszatkować. Por pokroić w plasterki, pieczarki na połówki, a mortadelę w kostkę. Patelnię rozgrzać, cienko smarować 2 łyżkami oleju. Wylewać małe porcje ciasta i smażyć cienkie naleśniki. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim pieczarki i mortadelę, zdjąć. Na patelni rozgrzać jeszcze łyżkę oleju, wrzucić kapustę i krążki pora. Podlać bulionem, dusić 5 minut. Dołożyć pieczarki i wędlinę. Doprawić. Farsz rozłożyć na naleśnikach i ciasno je zwinąć. Rulony ułożyć w żaroodpornej formie. Ser zetrzeć, wymieszać ze śmietaną, dodać posiekany szczypiorek. Polać naleśniki i zapiekać je 15 minut w 200 C. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Zrumienić na pozostałym oleju. Gotową zapiekankę posypać cebulą.