Składniki:
15 dag. marchewki
20 dag. mąki
1 cebula
250 ml. mleka
2 jajka
sól
pieprz
1 puszka sałatki meksykańskiej
1 łyżka oleju
30 dag. pomidorów z puszki
suszone płatki chili
cukier
1 łyżka masła
8 źdźbeł szczypiorku
40 dag .śmietany
Wykonanie:
Cebulę i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać mikserem z mlekiem i jajkami. Ciasto doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut. Sałatkę meksykańską odsączyć. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i marchewkę, warzywa podsmażyć. Następnie dołożyć sałatkę meksykańską. Wlać bulion i pomidory z puszki Poczekać, aż całość zawrze, zmniejszyć płomień i gotować 5 minut. Sos przyprawić solą, pieprzem, chili i cukrem. Na patelni rozgrzewać po kawałeczku masło. Wylewać porcje ciasta i smażyć cienkie naleśniki. Szczypiorek posiekać, połowę wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować tym naleśniki. Posypać startym żółtym serem. Zwinąć. Rulony pokroić na duże kawałki .Na spodzie żaroodpornej formy rozsmarować warzywny sos. Na tym ułożyć naleśnikowe ruloniki. Resztę śmietany doprawić. Posmarować nią ruloniki. Piec 15 minut w 200 C. Posypać resztą szczypiorku.