Składniki;
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
3 budynie czekoladowe duże Winiary
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie;
Białka, ze szczyptą soli ubić na sztywno,dodawać po trochu cukier, cały cza ubijając.Na małych obrotach miksera dodawać po jednym żółtka i ubijać jeszcze ze 2 minuty.Mąkę, budynie i proszek przesiać przez sito i dodawać po łyżce do masy i wmieszać delikatnie łyżką.Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 190C. piekarnika na około 30 minut. Po wystudzeniu przeciąć biszkopt tak aby były 2 blaty.
K rem;
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1 twarożek pełnotłusty”Krówka”250g.
1/2 litra śmietany kremówki 30%
2 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z 1/2 cytryny
1 galaretka cytrynowa , rozpuszczona w 1 szklance gotującej wody schłodzić
Wykonanie;
Serek z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć dobrze mikserem ,dodać sok z cytryny i zimną tężejącą galaretkę ,cały czas miksując.
Na końcu dodać, uprzednio ubitą zimną śmietanę kremówkę bez cukru.
Na tę samą blaszkę, położyć pierwszą część biszkoptu , wylać lekko tężejący krem i przykryć drugom biszkoptem .Polać polewą czekoladową , lub udekorować według uznania. Do polewy czekoladowej robionej samemu, na końcu dodać 1 łyżkę rumu ,albo wiśniówki, wówczas polewa jest lśniąca i gładka
Na patelni lekko zrumienić pół paczki wiórek kokosowych z cukrem i łyżką masła. Część szachownicy posypać zrumienionymi wiórkami ,a drugą stronę białymi wiórkami dla kontrastu.