NORMANDZKI SOS

Składniki:

 

250 ml. śmietanki 18%

100 ml. białego wina

10 dag. marchwi

10 dag. selera

10 dag.  pora

5 dag cebuli

5 dag. owoców  morza

10 dag  masła

4 dag mąki

sól

pieprz

sok ze świeżej cytryny

Wykonanie:

Zagotować wino, wlać śmietankę, gotować na wolnym  ogniu  około  5 minut.Dodać zasmażkę zrobioną z mąki i części masła i gotować jeszcze 2 minuty. Warzywa oraz owoce morza obrać, drobno pokroić, przesmażyć  a pozostałym maśle, wrzucić do sosu, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie  okiem z cytryny. Sos ten podaje się do dań ze szlachetnych ryb, Np. z soli, sandacza, pstrąga.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *