Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
8-10 cm. korzeń chrzanu
2 gałązki kopru z baldachami lub pęczek koperku
1 łyżka ziaren gorczycy;
4-5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
2 płaskie łyżeczki soli
Wykonanie;
Aby przygotować ogórki małosolne na sucho potrzebujemy zwykłej, plastikowej torebki na mrożonki otwartej lub z zapięciem strunowym o pojemności 3 – 5 litrów.
Ogórki myjemy, osuszamy i odcinamy im końcówki dzięki temu stracą goryczkę, ale także wytworzy się wilgoć, która rozpuści sól. Ogórki wrzucamy do torby,
dodajmy do nich obrany i pokrojony na mniejsze części korzeń chrzanu, plasterki czosnku, koper, porwany na mniejsze części , oraz gorczycę, która wraz z chrzanem nadaje chrupkości. Na koniec posypujemy wszystko równomiernie solą. Szczelnie zamykamy torebkę jeżeli jest bez zamknięcia zamykamy gumką recepturką. Potrząsamy torebką i lekko ugniatamy uważając, aby nie przedziurawić torebki, i aby wszystkie składniki równomiernie się rozeszły i żeby sól dotarła do każdego ogórka. Tak przygotowaną torebkę wkładamy do lodówki na 4 godziny, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 20 godzin. Ogórki gotowe. Później ogórki przechowywać w lodówce.