OGÓRKI W SOSIE WINEGRET:

Składniki:

2 ogórki zielone
1 zielona sałata
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej pietruszki
kilka listków świeżej mięty.

Sos winegret z cebula:

6 łyżek oliwy
2 łyżki octu winnego
1 cebulka dymka
sól, pieprz, cukier.

Sposób wykonania:

Ogórki umyć, obrać, pokroić na plasterki, następnie plasterki przeciąć na połowę. Koperek, zieloną pietruszkę i dymkę umyć i drobno posiekać

Przygotować sos.

Rozetrzeć sól, pieprz i cukier z octem. Dodać oliwę i drobno posiekana cebule. Wymieszać. Do miski włożyć ogórki, zalać połową sosu i wstawić na 2 godz. do lodówki.
Przed podaniem ułożyć na talerzu liście zielonej sałaty, na nich ogórki, posiekana pietruszkę z koperkiem, polać resztą sosu i przybrać listkami mięty.

(Odwiedzone 5 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *