Składniki:
16 dużych zielonych oliwek
16 obranych migdałów
8 cienkich plastrów chudego boczku
8 cienkich plastrów sera edamer
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
liście sałaty do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 260 C. Oliwki opłukać i osączyć, za pomocą drylownicy usunąć pestki. Do każdej oliwki włożyć 1 migdał. Plastry boczku przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na desce. Z plastrów sera usunąć skórkę pleśniową. Ser pokroić wzdłuż na 16 szerokich pasków. Po jednym pasku sera ułożyć na pasku boczku i posypać odrobiną tymianku. Oliwki ułożyć na paskach boczku i sera, zawinąć. Na ruszcie ułożyć folię aluminiową, wyłożyć na nią zawinięte oliwki ?szwem? do dołu i zapiekać 6 minut, aż boczek się zrumieni i będzie chrupiący. Oliwki wyjąć z piekarnika, podawać na liściach sałaty.