OLIWKI ZAPIEKANE W BOCZKU

Składniki:

16 dużych zielonych oliwek

16 obranych migdałów

8 cienkich  plastrów chudego boczku

8 cienkich plastrów sera edamer

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

liście sałaty do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 260 C. Oliwki opłukać i osączyć, za pomocą drylownicy usunąć pestki. Do każdej oliwki włożyć 1 migdał. Plastry boczku przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na desce. Z plastrów sera usunąć skórkę pleśniową. Ser pokroić wzdłuż na 16 szerokich pasków. Po jednym pasku sera ułożyć na pasku boczku i posypać odrobiną tymianku. Oliwki ułożyć na paskach boczku i sera, zawinąć. Na ruszcie ułożyć folię aluminiową, wyłożyć na nią zawinięte oliwki ?szwem? do dołu i zapiekać 6 minut, aż boczek się zrumieni i będzie chrupiący. Oliwki wyjąć z piekarnika, podawać na liściach sałaty.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *