Składniki:
Ciasto:
15 dag maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
2 łyżki smalcu
40 ml mleka
50 ml wody
szczypta soli.
Farsz:
15 dag ananasa może być z puszki
1 łyżka miodu
8 dag cukru.
Dodatkowo:
10 dag sezamu
olej do smażenia.
Farsz:
Wykonanie:
Ananas siekamy i gotujemy z cukrem przez 5 minut na małym ogniu, dodajemy miód, mieszamy.
Ciasto:
Wykonanie:
W misce wyrabiamy ciasto, łącząc razem wszystkie podane składniki. Formujemy kulki każda 2 dag rozwałkujemy je na placki o średnicy 3 cm. Na środku każdego placka kładziemy nadzienie. Placki zaklejamy tak, by nadać im kształt pączków, obtaczamy w sezamie, smażymy na oleju rozgrzanym do zrumienienia i suchego patyczka.