Składniki;
400g .krewetek
200 g. kabanosów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 łyżki oleju
250 g. ryżu do paelli lub risotta
600 ml. bulionu warzywnego
1 łyżeczka proszku curry
Wykonanie;
krewetki rozmrozić umyć i osuszyć.Kabanosy pokroić w plasterki. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.Papryki umyć oczyścić z pestek i pokroić w paski , razem z krewetkami podsmażyć na rozgrzanym oleju, posolić i zdjąć z patelni.Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, czosnek i kabanosy, dodać ryz i chwilę podsmażyć , aż się zeszkli. Wlać bulion i gotować około 20 minut, dodać krewetki i paprykę, wymieszać i gotować pod przykryciem jeszcze 10 minut.Paellę doprawić solą , pieprzem ,i curry, można też udekorować gałązkami rozmarynu i tymianku.