PAMPUCHY NA PARZE

Składniki:
2 szklanki mąki
2 żółtka
20 g drożdży
50 g. stopionego masła
2 łyżki cukru
1 szklanka mleka
sól do smaku

Wykonanie:
Rozpuścić w ciepłym mleku drożdże, cukier i łyżkę mąki. Po około 20 minutach gdy wyrośnie zaczyn dodać żółtka, sól,przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Na koniec wlać masło, wyrobić jeszcze przez chwilę, przykryć naczynie i czekać aż całość wyrośnie. Następnie ciasto położyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. i wykrawać szklanką krążki. Składać dwa krążki (jeden na drugi), umieszczając pomiędzy nimi niewielką ilość owocowego nadzienia np. marmolady, powideł lub owoców według swojego uznania. . Brzegi złączyć ściskając je palcami. Przygotowane pampuchy odstawić na oprószoną mąką deskę i przykryć ściereczką czekając aż ciasto wyrośnie. Zagotować wodę w garnku, na który nałożyć sito lub ściereczkę obwiązaną sznurkiem, tak, aby materiał był naprężony. Gdy woda się zagotuje, kłaść drożdżowe krążki na ściereczkę, ale tak, by się nie stykały i przykryć wysoką pokrywką lub miską. Parować przez około 7-8 minut. Pampuchy podawać gorące, polane masełkiem lub ze śmietaną i posypane cukrem albo z sosem owocowym.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.