PANI WALESKA

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
200 g masła lub margaryny
6 żółtek

Wykonanie:

Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.

Składniki na bezę:

6 białek
1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodć  mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Ponadto:

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
120 g płatków migdałowych

Wykonanie:

Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać.
Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę
płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175oC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można
obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form);
wtedy najlepiej drugą  bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.

Masa kremowa:

2 szklanki mleka (500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru migdałowego*
200 g masła
kilka kropel aromatu migdałowego

Wykonanie:

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą, żeby nie zrobiła się skorupka. Miękkie masło utrzeć na puch(można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

—————-

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *