PAPRYKA PO GRECKU

Składniki:

 

1 kg. papryki

4 marchewki

1/4selera

1-2 pietruszki

por

2 cebule

30 dag. pomidorów lub 2 łyżki koncentratu

1/2 szklanki oleju

kostka rosołowa

1łyżka  soku z cytryny

 natka pietruszki

sproszkowana papryka

cukier

 sól

Wykonanie:

 

Warzywa oczyścić, umyć, obrać lub oskrobać. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę pokroić w kostkę, por w pół plasterki, 2 strąki papryki w paseczki i włożyć na rozgrzany w garnku olej. Smażyć kilka minut, a następnie dodać obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki pomidory lub koncentrat. Dusić krotko pod przykryciem, a gdyby farsz okazał się zbyt rzadki, zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody. Doprawić cukrem, solą, sproszkowaną papryką i lekko przestudzić. Ze strąków wykroić gniazda nasienne (kto chce, może też ściągnąć skórkę, ale nie jest to konieczne). Napełnioną farszem paprykę ułożyć w płaskim garnku, podlać 2 łyżkami oleju, połową szklanki rosołu i udusić pod przykryciem. Można podawać na zimno z pieczywem jako przystawkę lub na gorąco z ryżem. W obu wersjach przed podaniem posypać natką pietruszki.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *