Składniki:
1 kg. papryki
4 marchewki
1/4selera
1-2 pietruszki
por
2 cebule
30 dag. pomidorów lub 2 łyżki koncentratu
1/2 szklanki oleju
kostka rosołowa
1łyżka soku z cytryny
natka pietruszki
sproszkowana papryka
cukier
sól
Wykonanie:
Warzywa oczyścić, umyć, obrać lub oskrobać. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę pokroić w kostkę, por w pół plasterki, 2 strąki papryki w paseczki i włożyć na rozgrzany w garnku olej. Smażyć kilka minut, a następnie dodać obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki pomidory lub koncentrat. Dusić krotko pod przykryciem, a gdyby farsz okazał się zbyt rzadki, zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody. Doprawić cukrem, solą, sproszkowaną papryką i lekko przestudzić. Ze strąków wykroić gniazda nasienne (kto chce, może też ściągnąć skórkę, ale nie jest to konieczne). Napełnioną farszem paprykę ułożyć w płaskim garnku, podlać 2 łyżkami oleju, połową szklanki rosołu i udusić pod przykryciem. Można podawać na zimno z pieczywem jako przystawkę lub na gorąco z ryżem. W obu wersjach przed podaniem posypać natką pietruszki.