PASZTECIKI

Składniki:

4 szklanki mąki
25 dag. margaryna
1/4 l .śmietany gęstej
2 dag. drożdży
sól do smaku
75 dag. kiełbasy
75 dag. pieczarki
1 łyżeczka tłuszczu
pieprz do smaku
zielona pietruszka wg. uznania

Wykonanie:

Farsz:

Umyte pieczarki przekroić na połówki, włożyć na rozgrzany tłuszcz i usmażyć, lekko rumieniąc. Następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z obraną ze skórki kiełbasą, wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:

Wysypać mąkę na stolnicę, p0siekać z tłuszczem, wlać śmietanę wymieszaną z drożdżami i sól, zagnieść gładkie ciasto. Uformować wałki grubości palca, rozpłaszczyć wałkiem, nakładać farsz, dokładnie zalepiać, odwracać sklejaniem do spodu. Posmarować roztrzepanym jajkiem można posypać kminkiem, niekoniecznie, pokrajać na 5 centymetrowe kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika220 stopni C. Piec do zrumienienia.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *