Składniki;
1kg mąki pszennej
1/2 kg masła lub margaryny
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka cukru
200 ml.śmietany
5 dag. drożdży
1 proszek do pieczenia
sól
Wykonanie;
Z podanych składników zagnieść ciasto,rozwałkować troszkę grubiej niż na pierogi i na sam brzeg nakładać farsz mięsny. zawinąć ciasto ,następnie kroić po ukosie 5-6 cm . paszteciki.Wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia Posmarować jajkiem ,piec w temperaturze180C.
Farsz ;
mięso gotowane mieszane
cebula
tłuszcz do smażenia cebuli
sól
pieprz
Wykonanie;
Mięso zmielić dodać przesmażoną cebulkę przyprawić do smaku według swojego gustu.Można dodać też przesmażone grzybki lub pieczarki.