PASZTRT STAROPLOSKI

Składniki:

 

50 dag. cielęciny

50 dag. podgardla (lub boczku)

50 dag. tłustej wieprzowiny

40 dag. wątróbki cielęcej

5 jajek

1 duża cebula

8-10 suszonych grzybów

3 kromki bułki

listek laurowy

2-4 ziarenka pieprzu

2-4  ziarenka ziela angielskiego

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżka smalcu

1 łyżka tartej bułki

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Umyte grzyby namoczyć na noc, następnie ugotować. Pokrojone w grubą kostkę mięso obsmażyć krotko na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w grube plastry cebulę, przyprawy korzenne, grzyby z wywarem, w którym się gotowały, dusić około 2 godziny pod przykryciem. Po zdjęciu z ognia wrzucić do rondla trzy kromki bułki, aby nasiąknęła sosem, zostawić do ostygnięcia. Wymoczoną w mleku wątróbkę dusić około 20 minut pod przykryciem. Przestudzone mięso i wątróbkę przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka, dodać sól, ziele i gałkę, dokładnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą, napełnić masą mięsną. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut na wolnym ogniu albo ugotować na parze.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *