PECZONE POMIDRY

Składniki:

 

5 dużych pomidorów

1 mała cebula

2 ząbki czosnku,

6 dag masła lub margaryn

5 łyżek tartej bułki

2 jajka,

1/2 pęczka natki pietruszki

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

 

Skroić wierzchy pomidorów, łyżeczką wydrążyć miąższ i przetrzeć go przez sitko. Pomidory posolić, odwrócić, aby wyciekł nadmiar soku. Drobno pokroić cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki. Na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać przecier z pomidorów, kilka minut razem gotować. Zestawić z ognia, dodać natkę pietruszki, tartą bułkę, sól, pieprz. Do przestudzonej masy wbić jaja i wymieszać.

Pomidory ułożyć w wysmarowanym naczyniu, napełnić przygotowanym nadzieniem, położyć na wierzchu po małym kawałeczku masła. Piec w mocno nagrzanym piekarniku. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika, obficie

posypując zieleniną.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *