Składniki:
1/2 kg małych pieczarek
3 duże pomidory
5 łyżek oliwy
5 łyżek wody
5 ziaren pieprzu
10 ziaren kolendry
liść laurowy
1 gałązka tymianku
1 łyżka soku z cytryny
sól
Wykonanie:
Pieczarki umyć, skropić sokiem z cytryny. Zagotować wodę z oliwą, zmiażdżonymi przyprawami i 1/2 łyżeczką soli. Gotować na małym ogniu 3 minuty. Włożyć pieczarki i pomidory sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Zagotować, gotować jeszcze ok. 5 min.
Wyjąć same pieczarki, wyłożyć na salaterkę. Sos gotować jeszcze kilka minut, bez przykrycia, aż zgęstnieje. Gotowym sosem zalać grzyby. Podawać ostudzone.
(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)