Składniki:
600 g. pieczarek
1 pęczek cebulki ze szczypiorem
600 g. polędwiczki wieprzowej
8 plastrów bekonu
4 łyżki oleju
sól
pieprz do steków (kolorowy grubo mielony),
czarny pieprz
250 g. pomidorków koktajlowych
Wykonanie:
Grzyby oczyścić i zależnie od wielkości pokroić w ćwiartki lub przekroić na pół. Cebulki oczyścić, grubo pokroić. Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na 8 plastrów. Każdy medalion owinąć plastrem bekonu i związać bawełnianą nicią. Włożyć na patelnię, na rozgrzany olej, smażyć po około 2 minuty z każdej strony. Wyjąć, doprawić solą i kolorowym pieprzem Na tłuszcz po smażeniu mięsa wsypać pieczarki i cebulkę, dusić około 5 minut. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić, dodać do grzybów, doprawić solą i czarnym pieprzem. Następnie dodać medaliony. Przykryć, dusić około 10 minut, jeszcze raz do prawić do smaku. Podać ze świeżą bagietką.