PIECZEŃ WIEPRZOWA PO CHŁOPSKU

Składniki:

 

1 kg wieprzowiny od szynki (ze skórą)

 pieprz

1 łyżeczka kminku

1 ząbek czosnku

2 pęczki włoszczyzny (bez kapusty)

2 cebule

2 łyżki smalcu

1/2 kg. ziemniaków

 sól.

Wykonanie

Ponacinać skórę, mięso natrzeć  przyprawami i posiekanym czosnkiem. Włoszczyznę oczyścić i rozdrobnić, obrane cebule pokroić w plasterki. Rozgrzać smalec w brytfance, obsmażyć mięso, dodać włoszczyznę i 2 szklanki wody. stawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 C. Piec 2 godziny. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 170 C. Uzupełnić wodę i dodać cebulę. 30 minut przed końcem dodać obrane i pokrojone na cząstki ziemniaki. Mięso wyjąć z brytfanki, a sos z pieczenia doprawić do smaku solą i pieprzem.

(Odwiedzone 4 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *