Składniki:
1 kg. zrazówki
100 ml. oleju
100 g. boczku
2 marchewki
1 pietruszka
1,25 litra czerwonego wina
1 cebula
liść laurowy
sól
pieprz
Marynata:
1/2 szklanki oliwy
1 szklanka czerwonego (najlepiej wytrawnego) wina
10 ziaren pieprzu
po 1/2 łyżeczki cząbru, tymianku i cukru
2 ząbki czosnku
po jednej pokrojonej cebuli i marchewce
Wykonanie;
Mięso po wyjęciu z marynaty gęsto naszpikować słupkami boczku, natrzeć solą i pieprzem. Warzywa pokroić, włożyć do rondla razem z mięsem i liściem laurowym. Polać gorącym tłuszczem i czerwonym winem. Dusić do miękkości, często podlewając.
Marynata:
Wszystkie składniki wymieszać, zalać mięso, pozostawić na 12 godzin.
Zamiast wina można użyć octu winnego.