Składniki:
1,2 kg schabu środkowego bez kości
4 ząbki czosnku
duży pęczek świeżej bazylii
1 cebula
1 łyżka masła
1 czerstwa kajzerka
2 łyżki oleju
4 -5 pomidorów
sól
pieprz
Wykonanie:
Schab natrzeć 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Włożyć na 4 -8 godzin do lodówki.
Bazylię opłukać, dokładnie osuszyć, oberwać listki. Cebulę obierać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Pozostałe ząbki czosnku obierać, posiekać. Zmiksować z bazylią i pokruszonym miękiszem
bułki. Wymieszać z cebulą, doprawić. Schab naciąć na górze wzdłuż w 3 miejscach. Nacięcia wypełnić przygotowanym farszem. Mięso obwiązać bawełnianym sznurkiem, by zachowało kształt.
Pomidory obierać, pokroić w kostkę. Żaroodporne naczynie natłuścić olejem, na dno wsypać pomidory ułożyć na nim schab. Skropić olejem, przykryć .Piecz ok. 75 min w temp. 200. C.