PIECZEŃ Z DZICZYZNY

Składniki:

1 kg. mięsa z udźca

0 dag. masła

25 dag. koncentratu pomidorowego

10 dag. groszku konserwowego,

10 dag .fasolki szparagowej konserwowej

1mała marchewka

1duża cebula

20 dag .papryki konserwowej

kieliszek koniaku

1łyżeczka mielonej słodkiej papryk

1płaska łyżeczka cukru

kilka ziaren jałowca

kilka ziaren ziela  angielskiego

2-3 liście laurowe

pieprz

mielona ostra papryka

sól

Wykonanie:

Mięso moczyć całą dobę (kilkakrotnie zmieniając wodę z solą). Osuszyć w ściereczce i lekko zbić. W rondelku roztopić masło, gorącym polać mięso, przykryć i pozostawić na 2-3godziny. (mięso będzie wtedy kruche i soczyste). Groszek, fasolkę i paprykę odcedzić, połączyć z pokrojoną w krążki ugotowaną marchewką. Cebulę (nieco posoloną) drobno pokroić i poddusić 5-6 minut na maśle. Koncentrat pomidorowy wymieszać z przyprawami i koniakiem. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć cebulę, następnie mięso, przykryć je jarzynami i zalać koncentratem z dodatkami. Jeśli będzie za gęsty, można rozrzedzić go wodą. Piec 2-3 godziny. w piekarniku nagrzanym do 200 C. Pokroić pieczeń w poprzek włókien i podawać z makaronem, polanym sosem z pieczenia, i z sałatką z papryki.

(Odwiedzone 4 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *