Składniki:
1 kg. mięsa z udźca
0 dag. masła
25 dag. koncentratu pomidorowego
10 dag. groszku konserwowego,
10 dag .fasolki szparagowej konserwowej
1mała marchewka
1duża cebula
20 dag .papryki konserwowej
kieliszek koniaku
1łyżeczka mielonej słodkiej papryk
1płaska łyżeczka cukru
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
pieprz
mielona ostra papryka
sól
Wykonanie:
Mięso moczyć całą dobę (kilkakrotnie zmieniając wodę z solą). Osuszyć w ściereczce i lekko zbić. W rondelku roztopić masło, gorącym polać mięso, przykryć i pozostawić na 2-3godziny. (mięso będzie wtedy kruche i soczyste). Groszek, fasolkę i paprykę odcedzić, połączyć z pokrojoną w krążki ugotowaną marchewką. Cebulę (nieco posoloną) drobno pokroić i poddusić 5-6 minut na maśle. Koncentrat pomidorowy wymieszać z przyprawami i koniakiem. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć cebulę, następnie mięso, przykryć je jarzynami i zalać koncentratem z dodatkami. Jeśli będzie za gęsty, można rozrzedzić go wodą. Piec 2-3 godziny. w piekarniku nagrzanym do 200 C. Pokroić pieczeń w poprzek włókien i podawać z makaronem, polanym sosem z pieczenia, i z sałatką z papryki.