PIECZEŃ Z SOCZEWICY

Składniki:

2 szklanki soczewicy
1cebula
2 marchewki
1/2 selera
1papryka czerwona
1 papryka zielona
1jajko
2 Łyżki bułki tartej
oregano
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Soczewicę namoczyć w wodzie na noc, później gotować ja w tej samej wodzie, osączyć i ostudzić. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę usmażyć razem na oliwie. Ugotowaną marchewkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać to wszystko, dodać jajko i bułkę tartą dokładnie wyrobić, doprawiając solą ,pieprzem i przyprawami. Papier do pieczenia posmarować masłem, ułożyć zrobiony wałek, zawinąć w papier. Piec w piekarniku 190 stopni przez około 40 minut.
Zamiast soczewicy może być cieciorka lub groch. Podawać z ryżem, zimne dobre do kanapek.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *