Składniki;
1 kg. ligawy wołowej
1 cytryna
świeży rozmaryn i tymianek
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
olej do smażenia oraz marynowania wołowiny
1 cebula
100 ml. brandy
liść laurowy,
ziele angielskie
cukier
2 żółte i 2 czerwone papryki
2 pomidory pokrojone w plasterki
Wykonanie
Ligawę wołową zamarynować w soku z cytryny z tymiankiem .i rozmarynem, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany czosnek, polać odrobiną oleju i pozostawić na noc w lodowce. Następnego dnia mięso przesmażyć z cebulką. Na wciąż gorącą po smażeniu patelnię wylać brandy oraz około 200 ml. wody. Mięso i powstały płyn z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, oraz liść laurowy i trochę cukru. Dusić w piekarniku około 60 minut, aż mięso zmięknie. Papryki obtoczyć w oleju i soli, zawinąć w folię aluminiową i piec na blasze pod przykryciem około 45 minut. Gdy papryki nieco wystygną, wyjąć je z folii, obrać ze skorki i usunąć pestki. Pomidory pokroić w talarki i tuż przed podaniem ułożyć na talerzu razem z pieczoną papryką. Na warzywa położyć dwa kawałki pięknie upieczonej ligawy. Udekorować świeżym tymiankiem i rozmarynem.