PIECZONY KURCZAK W JARZYNACH

Składniki:

 

1 kurczak (1i 1/2 kg.)

sól

pieprz czarny

1/2 pęczka majeranku

1/2 pęczka estragonu

1  gałązka rozmarynu

2 liście laurowe

 5 łyżek miodu

1 łyżka soku z cytryny

2 cebule

250 ml. białego wina

2 żółte papryki

400 g. cukinii

400 g. pomidorków koktajlowych

2 chili

1/2 pęczka tymianku

2 łyżki musztardy sarepskiej

450 g. mrożonych frytek

 

Wykonanie:

 

Kurczaka umyć i osuszyć, z zewnątrz i w środku natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć majeranek, estragon, rozmaryn i liście laurowe, zaszyć, włożyć do brytfanny. 2 łyżki miodu wymieszać z sokiem z cytryny, posmarować kurczaka. Dodać cebule pokrojone w ćwiartki i wino. Piec 80 -9 0 minut w piekarniku rozgrzanym d o 200 C. Papryki i cukinię pokroić w kostkę, chili w krążki, razem z posiekanym tymiankiem i pomidorkami dodać do kurczaka po 60 minutach pieczenia, doprawić. Resztę miodu wymieszać z musztardą i solą. Pastą kilka razy posmarować kurczaka podczas ostatnich 30 minut pieczenia. Drób wyjąć. W piekarniku upiec frytki. Podać z kurczakiem.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *