Składniki:
1 kurczak (1i 1/2 kg.)
sól
pieprz czarny
1/2 pęczka majeranku
1/2 pęczka estragonu
1 gałązka rozmarynu
2 liście laurowe
5 łyżek miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 cebule
250 ml. białego wina
2 żółte papryki
400 g. cukinii
400 g. pomidorków koktajlowych
2 chili
1/2 pęczka tymianku
2 łyżki musztardy sarepskiej
450 g. mrożonych frytek
Wykonanie:
Kurczaka umyć i osuszyć, z zewnątrz i w środku natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć majeranek, estragon, rozmaryn i liście laurowe, zaszyć, włożyć do brytfanny. 2 łyżki miodu wymieszać z sokiem z cytryny, posmarować kurczaka. Dodać cebule pokrojone w ćwiartki i wino. Piec 80 -9 0 minut w piekarniku rozgrzanym d o 200 C. Papryki i cukinię pokroić w kostkę, chili w krążki, razem z posiekanym tymiankiem i pomidorkami dodać do kurczaka po 60 minutach pieczenia, doprawić. Resztę miodu wymieszać z musztardą i solą. Pastą kilka razy posmarować kurczaka podczas ostatnich 30 minut pieczenia. Drób wyjąć. W piekarniku upiec frytki. Podać z kurczakiem.