Składniki:
30 dag .mąki
5 dag. cukru
1/2 szklanki miodu
2 jajka
3 żółtka,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki tłuczonych goździków
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Jajka, żółtka i cukier ubić na gęstą masę, po czym stopniowo dodawać mąkę, cały czas ucierając. Wlać rozpuszczony miód, dodać cynamon, goździki i sodę. Dokładnie wyrobić ciasto, zawinąć czystą ściereczką i zostawić w chłodzie, żeby ?dojrzało?, następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyciąć foremkami ciasteczka i zostawić je na kilka godzin. Ułożyć ciasteczka na wysmarowanej masłem blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut na małym ogniu (do lekkiego zrumienienia).