PIERNICZKI MILI

Składniki:
1 kg mąki
25 dag. margaryny
40 dag. miodu
1szklanka cukru
4 łyżki kakao
3 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody oczyszczonej
8 jajek (5 żółtek, 3 całe jajka)
3/4 szklanki kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Mąkę przesiać wymieszać z kakao i sodą. Miód i przyprawę do pierników rozpuścić razem, dodać margarynę, zagotować i ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Wszystko razem wymieszać, dodać kwaśną śmietanę. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Ciasto się trochę rozluźni, więc przed rozwałkowywaniem należy dodać do niego jeszcze mąkę. Dodać tyle mąki, żeby ciasto nie było ani za miękkie, ani za twarde, dobre do wałkowania. Ciasto rozwałkować za cienko, na grubość około1/2cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,Wycinać pierniki i piecz około 10-15 minut w temperaturze 160? 180 C. Po upieczeniu i ostudzeniu pierniczki polukrować.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.