Składniki:
1 kg mąki
1 kostka tłuszczu
400gram miodu
1szklanki cukru + 2 łyżki
4 łyżki kakao
3 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody oczyszczonej
8 jajek (5 żółtek, 3 całe jajka)
0,75 szklanki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z kakao i sodą. Miód i przyprawę do pierników rozpuścić razem, dodać margarynę, zagotować i ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Wszystko razem wymieszać, dodać kwaśną śmietanę. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Ciasto się trochę rozluźni, więc przed rozwałkowywaniem należy dodać do niego jeszcze mąkę. Dodać tyle mąki, żeby ciasto nie było ani za miękkie, ani za twarde, dobre do wałkowania. Ciasto rozwałkować nie za cienko, na grubość około 0,5 cm .Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wycinać pierniki i piec około 10-15 minut w temperaturze180 stopni.