PIERNIK KAWOWY

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

25 dag .miodu

4  jajka

3 czubate łyżeczki kawy mielonej

1 łyżka masła

2 łyżeczki przyprawy do pienika

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Kawę zalać szklanką wrzątku. Miód rozgrzać, zalać kawą, zagotować, ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać masło. Nie przestając ucierać dodawać na przemian przesianą mąkę oraz kawę z miodem. Z białek ubić sztywną pianę. Delikatnie połączyć z resztą składników.Cwibakówkę wyłożyć papierem. Wlać ciasto. Piecz około 55-60 w temperaturze 170-180 C.  Ozdobić według swojego uznania.

 

(Odwiedzone 4 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.