Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka sztucznego miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej herbaty
4 jajka
2 płaski łyżeczki sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika
1 szklanka cukru
Masa:
6 łyżek błyskawicznej kaszy manny
1/2 litra mleka
1 niepełna szklanka cukru
1 kostka masła
sok z połowy średniej cytryny
Wykonanie:
Ciasto:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z sodą i dalej miksujemy ,dodajemy szklankę mąki, i olej dalej miksując. Wlewamy miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody nadal miksując. Na koniec wlewamy herbatę zimną oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części najlepiej rozlać ciasto do 3 głębokich talerzy. Pieczemy 3 placki około 25 minut w 150 C.
Masa:
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje i odstawiamy do ostudzenia. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy po 1 łyżce ostudzonej kaszy manny. Na koniec gotową masę mieszamy z sokiem z 1/2 cytryny. Pierwszą część ciasta smarujemy połową powidła śliwkowego i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym powidłem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim ciastem. Wierzch polewamy polewą czekoladową.